"היה אימון מעולה, הייתי עייף אבל הרגשתי טוב, עשינו אימון פרטלק ופתאום שמעתי מן רעש של "פק" והרגשתי כאילו מכה בשוק מאחורה. הסתובבתי לראות מה פגע בי אבל לא ראיתי כלום, תוך כדי התחיל להופיע כאב והיה לי קשה לדרוך כמה שעות אחרי זה הרגל התנפחה לי והופיע שטף דם … הרופא אמר שיש לי קרע בשריר התאומים".
את התיאור הזה מכיר כל פיזיותרפיסט שעובד עם ספורטאים. זאת מכיוון שפציעות שוק אחורית הן פציעות נפוצות מאוד. בעיקר בקרב העוסקים בספורט. ועוד יותר באלה הכוללים אימוני ספרינטים ושינויי כיוון. כדוגמת: כדורגל, כדורסל, טניס וכו'(1) אך גם בקרב רצים. (2,3)
שרירי הסובך (הנקראים בלשון העם שריר התאומים) נמצאים בחלק האחורי של השוק. הם מורכבים משני שרירים: gastrocnemius (או בקיצורgastro ) ו soleus. שני השרירים מתאחדים יחדיו לגיד אכילס ומתחברים בעצם העקב. אך בעוד שהsoleus מתחבר לעצם השוק. ה -gastro, שלו שני ראשים (מדיאלי – פנימי ולטרלי – חיצוני), עובר את הברך מאחורה ומתחבר לקצה של עצם הירך. עובדה זו חשובה על מנת להבין את מנגנון הפגיעה בו והסיכון שלו להיפגע. הבדל נוסף בין השרירים הוא בסוג הסיבים העיקרי מהם מורכבים. ה gastro מורכב בעיקר מסיבי שריר fast twitch type 2 ( Aו B). סיבים אלה יודעים להתכווץ מהר ולהפיק כוח מתפרץ. לעומתו הסולאוס מורכב בעיקר מסיבי slow twitch – סיבים מאפשרים כיווץ איטי יותר ופעילים יותר בפעילות אירובית. מיקומו של הgastro כשריר שעובר שני מפרקים וסוג הסיבים בו הופכים אותו לפגיע יותר ועיקר הפציעות הן בראש המדיאלי (הפנימי )שלו. זה אחד ההסברים לקרע בתאומים.
את הפציעות מחלקים לפי גודל הפציעה, מיקומה והרקמה שנפגעה. (בבטן השריר, בגיד, חיבור גיד-שריר וחיבור שריר-עצם). כאשר לכל סוג פציעה מאפיינים מעט שונים. לכל קרע בשריר התאומים זמן החלמה שונה. ודגשים מעט שונים בשיקום. הבדלים נוספים בשיקום יינבעו מסוג הספורט בו עוסק המטופל, רצונותיו ומאפייני האישיות שלו גם בשיקום קרע בתאומים, למטופל תפקיד מרכזי בתהליך השיקום(3).
ברוב המקרים האבחון פשוט ואין צורך בבדיקות הדמיה. מבוצע ראיון רפואי ושיחה עם המטופל . ביצוע בדיקה קלינית יסודית. ואז ניתן להגיע לאבחנה ולהתחיל בתהליך השיקום. כשהמטרה לחזור לספורט באותה רמת פעילות לפני הפציעה. לעיתים יש צורך להבין טוב יותר את הפציעה. בדיקת אולטראסאונד ממוקדת או בדיקת MRI של השוק יסייעו בהבנת מיקום הקרע בשריר התאומים ומאפיינים נוספים. השיקום הפיזיותרפי יתמקד בשלבים הראשונים בטכניקות שונות להורדת כאב ונפיחות. הרבה מתיחות והעמסה מוקדמת על השריר שנחשבת פקטור חשוב ביותר. כל זאת כמובן, בהתאם ליכולותיו של המטופל ולסיווג הפציעה. העמסה מוקדמת יכולה לכלול תרגילים שונים כנגד התנגדות. תרגול איזומטרי (נגד התנגדות אך ללא תנועה). ותרגול אקסצנטרי ( השריר מתארך במהלך ייצור הכוח). עם ההתקדמות בהחלמה ובשיקום נמשיך עם טכניקות להורדת כאב. במקביל נעלה בדרגת הקושי של התרגילים. בהתחלה תרגול תפקודי- בסיסי. בהמשך תרגול מתקדם תוך שאיפה כמה שיותר מהר, אך בטוח, לתרגל קרוב ככל האפשר לסוג הספורט אותו מבצע המטופל. בהמשך יתווספו תרגילים עם עומס גדול יותר על השריר ותרגילי ייציבות ותרגול פליאומטרי ( קפיצות ונחיתות), שינויי כיוון. תרגול האצה ובלימה ועוד. במסגרת תהליך השיקום מקבל המטופל תרגילים לביצוע עצמי. זאת על מנת להמשיך ולשפר את מצבו גם מעבר לטיפול עצמו וכן המלצות דגשים ובנית תוכנית אימון המותאמת לו על מנת לשמר ולשפר יכולות שלא נפגעו. והכל במטרה לחזור כמה שיותר מהר לספורט(3).
אצלנו בספורתאג יפגוש את המטופל צוות פיזיותרפיסטים מיומן ומנוסה בפציעות אלו.
אז שניפגש רק בשבילים ובמגרשים אבל אם כבר נפצעתם בואו לטובים ביותר.
רשימת מקורות:
- Green B, Lin M, Schache AG, McClelland JA, Semciw AI, Rotstein A, et al. Calf muscle strain injuries in elite Australian Football players: A descriptive epidemiological evaluation. Scand J Med Sci Sport. 2020;30(1):174–84.
- Kakouris N, Yener N, Fong DTP. A systematic review of running-related musculoskeletal injuries in runners. J Sport Heal Sci [Internet]. 2021;10(5):513–22. Available from here
- Green B, McClelland JA, Semciw AI, Schache AG, McCall A, Pizzari T. The Assessment, Management and Prevention of Calf Muscle Strain Injuries: A Qualitative Study of the Practices and Perspectives of 20 Expert Sports Clinicians. Sport Med – Open [Internet]. 2022;8(1). Available from here