החזרת מלחים לגוף

אבירן קדוש, דיאטן קליני ותזונאי ספורט

החזרת מלחים לגוף

בידקת א.ק.ג לספורטאים

מלחים הם אלקטרוליטים המצויים בפלסמת הדם ובתאי הדם, הממלאים תפקידים חיוניים שונים בגוף שלנו: בפעילותם של תאי שריר, בהולכת אותות חשמליים במערכת העצבים, בוויסות מאזן המים, בתפקוד הלב, בהזנה של תאי הגוף, פינוי פסולת מהם ושמירה על הנפח שלהם. קיימים סוגים רבים של אלקטרוליטים בגוף, החשובים לעניינינו הם: נתרן, אשלגן וכלור.

ישנה חשיבות רבה לשמירה על מאזן מלחים תקין בגוף, שכן כל חוסר איזון בריכוז המלחים עלול להוביל להשלכות בריאותיות, ולעתים אף לסכנת חיים. ספורטאים נמצאים בסיכון מוגבר לחוסר מלחים בגוף עקב אובדן המלחים בהזעה והחזר דל מדי של מלחים במהלך הפעילות. מצב זה יכול לפגוע ברמת הביצוע וביכולת ההתאוששות לאחר מכן. אז איך מונעים מצב של חוסר מלחים? מהם סימני האזהרה למצב זה? ומהי המשמעות של החזרת מלחים לגוף? נענה על כל השאלות הללו במאמר הבא.

מהי היפונתרמיה?

מהי היפונתרמיה?

היפונתרמיה (Hyponatremia), היא מצב המתבטא ברמה נמוכה מהרגיל של נתרן בדם. מצב זה נגרם בעיקר בשל פגיעה במנגנון האחראי על ויסות מאזן המלחים בגוף, שיכולה לקרות מסיבות שונות, כמו תרופות מסוימות, אי-ספיקת לב, הפרעות הורמונליות ועוד. סיבה נוספת לירידה בכמות הנתרן בדם, וזו שרלוונטית בעיקר לספורטאים – היא פעילות ספורטיבית עצימה וממושכת.

במקרה זה, אובדן הנתרן יכול להיגרם כתוצאה מהפרשת נתרן בזיעה, וכן משתייה מרובה של מים שלא מכילים מלחים. שני אלה יכולים להוביל למצב של רמת נתרן נמוכה בדם, שאצל ספורטאים עלולה לגרום להתכווצויות שרירים, לירידה ברמת הביצוע ולפגיעה ביכולת ההתאוששות. מצב חריף של היפונתרמיה אף עשוי להוביל לתסמינים נוירולוגיים, כמו תחושת בלבול ועד לאובדן הכרה. לכן, החזרת מלחים לגוף היא חלק בלתי נפרד משגרת האימונים של ספורטאים.

סימני אזהרה לחוסר מלחים בגוף

סימני אזהרה לחוסר מלחים בגוף

הדגלים האדומים שעשויים להצביע על מצב של היפונתרמיה כוללים בעיקר: בחילות, הקאות, תחושת בלבול ושינויים ניכרים במצב ההכרה. עם הופעת תסמינים אלו, יש לפנות מיידית לרופא, לצורך טיפול בתסמינים וכן לצורך החזרת מלחים לגוף.

איזון נתרן בגוף במהלך פעילות גופנית

איזון נתרן בגוף במהלך פעילות גופנית

כדי למנוע מצב מסוכן זה מלכתחילה, ובמיוחד אם אתם עוסקים בפעילות גופנית עצימה וממושכת (מעל שעתיים), ואף יותר אם היא נעשית בטמפרטורות גבוהות – חשוב להקפיד על החזרת מלחים לגוף. מומלץ לצרוך משקאות איזוטוניים, או ליטול כמוסות מלחים. מובן שכמות המלחים שיש להשיב לגוף תלויה בגורמים שונים, כמו אופי ומשך הפעילות, קצב ורמת הזעה, לבוש, תנאי אקלים ועוד. כמו כן, מומלץ להתכונן מראש ולהקפיד על אכילה נכונה ושתייה מספקת בשעות שלפני האימון.

ספורתאג הוא מרכז רפואי רב-תחומי המעניק תמיכה היקפית לספורטאים מקצועיים וחובבים, כולל מגוון טיפולים מותאמים אישית אצל אורתופדים, רופאי ספורט ופיזיותרפיסטים – בפיקוח רפואי של ד"ר נועם רשף, אורתופד ספורט מנתח ומייסד המרכז. לתיאום פגישת ייעוץ אצלנו, התקשרו למספר שבראש העמוד או השאירו פרטים בעמוד יצירת קשר – ואנו נחזור אליכם בהקדם.